søndag 21. mars 2010

Hus

Hva er et hus for deg? Jeg har sett mange former for hus under oppholdet i jungelen, og synes fortsatt at det er fascinerende hvor lite folk trenger for å kunne være fornøyde med husene sine.


Belén er et distrikt i Iquitos, hvor ca 72 000 mennesker bor i tre ulike soner. En av disse sonene er ”Pueblo Libre” som betyr ”fri landsby”. Husene her er enten bygget på påler eller flytebrygger, ettersom vannet stiger når elvene vokser under regntiden. ”Pueblo Libre” har vokst opp som en påbyggelse av Iquitos by. Dette begynte i år 2002, og for hvert år vokser det opp nye hus. Sonen er delt opp i tolv sektorer, hvor hver sone har en tillitsvalgt, som skal sikre sektorens interesser i møter med andre autoritære. 50 % av de som bor i ”Pueblo Libre” er under 14 år, hvilket er noe av grunnen til det høye antallet tenåringsgraviditeter, samt seksuell trakassering av mindreårige. Siden år 2005 har ulike organisasjoner, slike som La Restinga, arbeidet med barn og unge i Belén for å gjøre dem i stand til å ta ansvar for sine egne liv. Dette innebærer blant annet å holde det reint rundt seg; både inne og ute.
For ikke så lenge siden spurte jeg Gabriel, en av guttene i engelskgruppen vår, om hva han synes om å bo i Belén. Han svarte at han liker at naboene er så hyggelige, og at han har masse venner rett utenfor døren. Videre fortalte han at han misliker at det er så mye stjeling, narkotikasalg og alkoholmisbruk. Jeg spurte han om hva han syntes om huset sitt, og om han hadde vann og strøm. Gabriel smilte og sa at han liker huset sitt. De har verken strøm eller vann, men det er ikke så farlig, for de får vann fra tanten som bor ved siden av!


1 kommentar:

  1. Veldig interessant blogg. Det er ikke så mange av de der ute ! :)

    Joanne

    SvarSlett